Folkdansens Vänner grundades 1924 och vår verksamhet handlar om att bevara och sprida den folkliga dans- och musiktradition som vi hämtar i den skånska kulturen. Vi dansar framför allt folklig dans, men även högreståndsdans i tidstypiska dräkter.
Vi framför till exempel ett bondbröllop så som det firades på 1850-talet. Det bygger på Eva Wigströms uppteckningar av allmogens seder i våra trakter. Här får åskådarna följa med på den fest som följde på bröllopsmåltiden. Här visas till exempel brudpolska, kadrilj och ”dansa kronan av bruden”. På vår repertoar har vi även en herrgårdsbal med danser från 1700- och 1800-talen, då vi är klädda i krinolin och bonjour.
Folkdansens Vänner har sedan början av 1930-talet arrangerat midsommarfirande på Fredriksdals Museer och Trädgårdar. Arrangemanget lockar varje år tusentals besökare som roar sig med dans runt majstången, gammaldans och annat som hör midsommaren till. Under midsommarhelgen bjuder vi även på kortare och längre uppvisningar, till exempel vårt bondbröllop.
Under Mikaeli Marknad på Fredriksdal ses vår durspelsgrupp Goa Gubbar gå runt och spela i gränderna, och likaså vår folkmusikgrupp Klirrpa. Våra dansare syns på dansbanan som pigor och drängar.
På Fredriksdals Julmarknad är Goa Gubbar på plats igen. På söndagen då det börjar skymma framför vi en fackeldans, som dansas till en medeltida ballad.
Att musik och dans överbryggar gränser, skapar möten och förståelse för kulturella olikheter har vi lärt oss genom de internationella kontakter vi knutit genom åren. Vi har rest till – och haft besök från – många länder, t.ex. Österrike, Ungern, Belgien och Norge.